• Drummen zonder herrie (met de buren)

  juni 22, 2017
 • “Weet je wat mij vorige week overkwam? Mijn buurman had het lef om om drie uur ’s nachts bij me aan te bellen. Drie uur! Hij had geluk dat ik nog zat de drummen.” Dit is wel niet de jongste grap meer over drummers en hun herrie, maar het zou in sommige gevallen nog waar kunnen zijn ook. Maar wat doe je als je ouders niet echt dolgelukkig zijn met jouw nieuwe hobby wanneer zij eventjes de rust willen? Of wanneer je buurman wanhopig poging doet om zijn duiven binnen te loodsen en jij net lekker bezig bent de laatste nieuwe van Kensington er in te rammen? Dan zijn hier enkele praktische tips om het voor beide partijen (enigszins) leefbaar te houden wanneer jij je favoriete hobby uitoefent. 

 • Om lekker voluit te kunnen drummen en toch zo weinig mogelijk decibels te produceren zijn er enkele opties:

  • Je kunt je acoustische drumstel en bekkens dempen met rubber dempmatten, maar helaas houd je dan geen geluid en gevoel meer over, alles klinkt als een rubberen ‘plok’
  • De vellen vervangen door gaasvellen (ook wel ‘meshheads’ genoemd). De trommels zijn dan vrijwel stil, maar je bekkens natuurlijk niet. Meshheads geven wel een veel beter speelgevoel dan het dempen met matten, maar het échte drumgevoel is toch anders. Voordeel is wel dat gaasvellen zich prima lenen om je trommels uit te rusten met triggers. Met een geluidsmodule van een elektronisch drumstel (zoals van Roland, Yamaha, Alesis, enz) en de installatie van elektrische bekkens, tover je je acoustische setup zo om in een electronisch drumstel.  
  • Dat zou natuurlijk ook een oplossing kunnen zijn: elektronisch gaan drummen. Dan kun je echt drummen wanneer je wil al is het inderdaad om drie uur in de nacht. 
  • De ruimte waarin je drumt zo goed mogelijk isoleren en vloer dempen kan natuurlijk al de helft (of meer) schelen. In de bouwmarkt kun je prima materialen vinden om de ruimte zoveel mogelijk te isoleren tegen jouw geproduceerde decibels. Je drumstel op een "zwevende vloer" zetten zal voor de mensen beneden een hele opluchting zijn (dit is ook bij elektronisch drummen aan te raden). Op YouTube staan tal van tips hoe je zelf zo'n vloer kunt bouwen. (Wat je met een houten plaat en wat tennisballen allemaal niet kunt verzinnen)
  • Voor de minder handige doe het niet-zelvers onder ons is er dan nog de mogelijkheid om een drumcabine te (laten) installeren. Maar wees gewaarschuwd; dit is erg duur!
 • Als de bovenstaande tips jou nu al helemaal overstuur hebben gemaakt en je twijfelt of je dan nog wel door wilt gaan met deze hobby zijn er dankzij de hedendaagse technologie nu ook geweldige "acoustische" oplossingen die het speelgevoel niet aantasten en toch het geluid van je drumset meer dan behoorlijk kunnen reduceren.

  Zildjian GEN16

  Zo heeft Zildjian de GEN16 serie bekkens. Dit zijn bekkens met een heleboel gaatjes erin en produceren daarom heel weinig geluid wanneer je er op slaat. Het grote voordeel is dat ze wel klinken en voelen zoals bekkens horen te doen. Dit betekent dat de hihat klinkt en voelt als een hihat, de ride als een ride en crashes als…je verwacht het niet...als échte crashes! Voor de GEN16 zijn er ook speciale triggers beschikbaar zodat je ze ook op een drummodule aan kunt sluiten en in kunt zetten bij je elektronische setup.

 • Remo Silentstroke

  Remo heeft in 2014 hun Silentstroke drumheads op de markt gezet. Dit zijn in principe wel meshheads maar doordat ze kleiner geweven zijn verplaatsen deze vellen wél de lucht in tegenstelling tot normale gaasvellen. In combinatie met ondervellen onder op de trommel krijg je dan de normale klank van de trommel, maar dan op een heel laag volume. Het spelgevoel van deze silentstrokes komen griezelig veel overeen met dat van gewone drumvellen, door je ze strakker of minder strak kunt spannen. 
Wanneer je de Silentstrokes combineert met de Zildjian GEN16 bekkens, krijg je "the best of both worlds"; hetzelfde speelgevoel/klank en (veel) minder geluid.

 • Afspraken maken

  Maar wanneer je je hobby lekker uit wilt oefenen zonder iemand tot last te zijn en zonder je bankrekening te plunderen is er natuurlijk altijd nog iets als goed afspraken maken. Spreek samen met je medebewoners en buren af wanneer jij het best oefent. Welke dagen en van hoe laat tot hoe laat. Hou je goed aan deze afspraak en wie weet wordt straks het hele blok enthousiast genoeg om samen met jou een bandje te beginnen.