• Hoe voorkom ik gehoorschade?

  juni 22, 2017
 • Op het eerste zicht vreemd om dit artikel tegen te komen op de website van een drummer / drumschool. Maar zeker als drummer kun je niet zuinig genoeg zijn op je oren en tijdig maatregelen nemen. Gehoorverlies zit in een klein hoekje en als drummer krijg je natuurlijk al sowieso de nodige decibels om de oren. De grote vraag is: wat kan je doen om je gehoor te beschermen?

  Wat is gehoorschade?

  Gehoorschade is het ontstaan van schade aan het gehoor door bijvoorbeeld een te lange blootstelling aan lawaai. Het opvangen van hard geluid vergt veel van de veerkracht van de haarcellen in je binnenoor. Zoals kleine takjes kunnen knakken in de harde wind, kunnen de trillingen van hard geluid de haartjes kapot maken. Omdat de haartjes zo minuscuul klein zijn, is het niet mogelijk ze te repareren. Gehoorschade is dus (bijna) altijd blijvend.

  Hoe luid is veilig?

  De veilige grens is vastgesteld op een geluidsniveau van 80 decibel (dB) gedurende maximaal 8 uur per dag. Dat is het geluid van kinderen op een speelplaats of het gesuis van een haardroger op volle sterkte. Geluid boven de 100 dB, de sterkte van een kettingzaag, doet pijn aan de oren en is schadelijk (enkel een snaredrum produceert gemiddeld ongeveer tussen de 104 en 110 dB!). Acute gehoorschade wordt veroorzaakt door één geluidsexplosie harder dan 140 dB, bijvoorbeeld door geluid afkomstig van een startend vliegtuig of een te laag overvliegende apachehelikopter. Zie ook de website van de Nationale Hoorstichting.

  Hoe voorkom ik gehoorschade?

  • Draai de volumeknop niet te hoog (zeker ook met een clicktrack/metronoom op je hoofdtelefoon)
  • Las tijdens muziekoptredens zo nu en dan een ‘geluidspauze’ in
  • Ga niet te dichtbij (monitor-)speakers zitten
  • Beluister de muziek uit je MP3-speler of iPod zoveel mogelijk met een hoofdtelefoon in plaats van met oordopjes. Dopjes plug je namelijk rechtstreeks in de gehoorgang waardoor het geluidsniveau veel hoger is dan wanneer je een hoofdtelefoon gebruikt
  • Draag kwalitatief goede gehoorbescherming op maat
  • Eet gezond, want een goed uitgebalanceerd voedingspatroon met veel antioxidanten en goede vetten zorgt voor extra bescherming van de gehoorgang
  • Pas op met (mee)roken: vanwege een gestremde bloedtoevoer naar de oren is het mogelijk dat je op termijn minder hoort
  • Kijk uit met medicijnen die kunnen leiden tot gehoorverlies. Meer informatie hierover via de Stichting Hoormij Medicijnwijzer.

  Vormen van gehoorschade

  Niet zelden geven je oren aan wanneer je gehoorschade heeft opgelopen of overbelast zijn geweest. Een voorbeeld daarvan is een pieptoon die klinkt na een avondje harde muziek, ook wel een disco-oor genoemd. Meestal is de piep tijdelijk, maar deze kan ook constant worden. Je kunt gehoorschade ook herkennen aan een drukkend of pijnlijk gevoel in de oren en/of hoofdpijn.